Održana „Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu“ u Cirihu 26.11.2022 – više od 150 učesnika

U subotu 26.11.2022. godine održana je „Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu“ u hotelu Meriot, u Cirihu. Na konferenciji je učestvovalo 150 učesnika iz dijaspore u Švajcarskoj i iz Srbije. Konferencija je okupila iz dijaspore od malih preduzetnika koji žele da pokrenu određeni posao u rodnom gradu, firmi koje traže partnere u Srbiji, do preduzetnika zainteresovanih za uvođenje inovativnih poslova i projekata na srpskom tržištu.

Na konferenciji su učestvovali i doprineli mnogi koji su godinama vredno pokušavali da okupe dijasporu, ali sa nedostatkom adekvatne podrške ili koncepta konferencije. Projekat Link Up! Serbia II je podržao Privrednu komoru Srbije da u saradnji sa dijasporom organizuje novi format konferencije u dijaspori usmeren na konkretne projekte, investicione prilike, kao i programe podrške preduzetnicima.

Konferenciju je obeležila najveća delegacija zvaničnika u poslovnom sektoru koja se ikada obratila dijaspori na skupu sa konkretnim poslovni temama, od šest rukovodioca, direktora i savetnika Privredne komore Srbije, šest predstavnika regionalnih razvojnih agencija i tri predstavnika lokalne samouprave opštine Ćuprija i Narodne Skupštine Srbije. Svi učesnici iz Srbije su podržani od strane tima projekta Link Up! Serbia II, kao i od strane eksperata sa velikim iskustvom u radu sa dijasporom. Okupljena je dijaspora iz Bazela, Berna, Badena, Ciriha, Sent Gallena, Gossaua, Švica i drugih gradova Švajcarske.

Konferencija je otvorena uvodnim govorima menadžera projekta Link Up! Serbia II („Povežimo se!“) gospodina Marka Pavlovića, ambasadora Republike Srbije u Bernu, Njegove ekselencije Gorana Bradića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije, gospodina Miroslava Lutovca, predsednika Švajcarske komore za Centralnu i Istočnu Evropu, gospodina Olivera Berčingera, poslanika u Skupštini Srbije, gospodina Ninoslava Erića, i programskog savetnika „Tačke povratka“, gospodina Uroša Živkovića. Naglašen je uspon ekonomske saradnje Srbije i Švajcarske, ali i veliki prostor da se ona uveća kroz različite poslovne modele koje dijaspora donosi kao posrednik ili preduzetnik. Ambasador Bradić je naveo i konkretne primere u kojima je pomogao dijaspori pri ulaganju u Srbiju. Privredne komore su naglasile poslovni interes dijaspore, dok je Tačka povratka pokazala da Republika Srbija razume i emotivni momenat dijaspore u želji za povratkom, i predstavila podršku koju za takve inicijative pruža dijaspori. Gospodin Erić je ukazao zašto je sada pravi trenutak uložiti u Srbiju.

(Žensko preduzetništvo)

U drugom delu konferencije, Privredna komora Srbije je održala sesiju predstavljanja investicionih prilika u Srbiji, moderiranu od strane gospodina Đorđa Andrića (rukovodioca Centra za podršku investicija u PKS-u), panel o ženskom preduzetništvu i saradnji sa preduzetnicama u dijaspori, moderiranu od strane gospođe Branislave Šimanić (direktorke sektora za žensko preduzetništvo), kao i predstavljanje poslovanja povezanih firmi iz Srbije i Švajcarske, od strane eksperta projekta Link Up! Serbia II. Gospodin Aleksandar Bogunović je održao prezentaciju vezanu za podrške koje nudi IPARD program u Srbiji. Po prvi put na konferencijama u dijaspori otvorena je tema medicinskog turizma, i moguće saradnje krankenkasa i osiguravajućih društava iz Švajcarske sa rehabilitacionim centrima u Srbiji. Ova tema, od velike važnosti za dijasporu u Švajcarskoj, kao i za moguće poslovne uspehe rehabilitacionih centara u Srbiji, moderirana je od strane doajena srpske diplomatije, ambasadora u penziji, gospodina Zorana Jeremića.

(Zdravstveni turizam)

U trećem delu konferencije održan je „Poslovni dan dijaspore opštine Ćuprija“. Predstavnici Link Up! Serbia II projekta su naglasili da je ovo najbolji poslovni dan dijaspore do sada održan između rodnog grada i preduzetnika iz dijaspore. Skup je otvorio najuspešniji privrednik u Ćupriji, vlasnik kompanije „Daccomet AG“ u Cirihu i „Standard Furniture Serbia d.o.o.“ u Srbiji, gospodin Edin Dacić. Gospodin Dacić je pozvao 15 učesnika dana dijaspore sa konkretnim poslovnim inicijativama i projektima ka Ćupriji da s jedne strane razmišljaju isključivo poslovno u svojim odlukama, a ne srcem, ali je s druge strane pohvalio rad lokalne samouprave koja je zaslužila njihovo poverenje. Pomoćnik predsednika opštine Ćuprija, gospodin Branko Milojević je tokom moderiranja skupa učesnike usmeravao zavisno od konkretnog posla, na mentorisanje od strane regionalne razvojne agencije REDASP, ili ka daljem razvoju poslovnih inicijativa u saradnji sa lokalnom samoupravom i projektom Link Up! Serbia II. U poslednjih par godina sve veći veliki broj ljudi u dijaspori je zainteresovan za ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji, naročito u solarnoj energiji. Posebna grupa iz dijaspore opštine Ćuprije je pokazala zainteresovanost za komercijalne vidove ulaganja u ovoj oblasti, kao pojedinci ali i zajedničkim snagama. Zamenik predsednika opštine Ćuprija, gospodin Vladimir Vasiljević je predstavio okvir za ulaganje u ovoj oblasti u Srbiji sa konkretnim osvrtom na kontekst opštine Ćuprija. Bivši predsednik opštine Ćuprija i poslanik u Skupštini Srbije, gospodin Erić, nakon predstavljanja industrijske zone u Ćupriji u prvoj sesiji konferencije, savetovao je svoje sugrađane u dijaspori kako da pristupe ovoj temi u saradnji sa opštinom. Gospodin Bogunović iz PKS-a je ukazao na sve prednosti i mogućnosti koje investiranje u voćarstvo i proizvodnja energije donose. Novi način saradnje sa dijasporom je doneo veoma konstruktivnu debatu i pozitivnu atmosferu u dijaspori, koja će biti odličan temelj za dalju realizaciju poslovnih inicijativa dijaspore ka rodnom kraju.

Ova poslovna konferencija je izvanredno uspešni potez u sinergiji projekta Link Up! Serbia II i Privredne komore Srbije, nadležnih ministarstava i regionalnih razvojnih agencija Srbije ka našim ljudima u inostranstvu kojima se na sasvim novi način približavaju i predstavljaju nove poslovne mogućnosti ili investicije u atraktivne sektore i pruža im se mogućnost da sredstva koja imaju ulože u neki novi posao. Posebno je korisno što su možda po prvi put u tolikom broju predstavnici različitih komorskih grupacija, ministarstava, ali i lokalnih organa došli među naše ljude da razgovaraju o konkretnim projektima i mogućnostima saradnje i pružaju pomoć u rešavanju problema koji neizbežno iskrsnu u ovakvoj saradnji. Veoma sam zadovoljan pozitivnom reakcijom kod dijaspore koja je bila prisutna i spremnošću da prihvati i nove modele saradnje zasnovane npr. na mentorstvu i zdravom ekonomskom interesu, profitu pre svega. Posebno je značajno da je projekat Link Up! Serbia II okrenut i novim temama, npr. razvoju ženskog preduzetništva u dijaspori ili razvoju zdravstvenog, prvenstveno banjskog turizma u Srbiji okrenutog ka uspostavljanju saradnje sa zdravstvenim i osiguravajućim sistemima Švajcarske. Na skupu su, u okviru posebnog panela, predstavljene banje iz Srbije i investicioni i razvojni kapacitet kojima raspolažu. Ovakav pristup dijaspori i snaženju njenog ekonomskog prisustva u matici ali i ovde, ohrabruje da se sa ovim nastavi i u drugim zemljama nemačkog govornog područja u kojima živi naša dijaspora. Imam utisak da smo na tragu jednog novog puta koji će otvoriti mesta većoj ili boljoj ekonomskoj saradnji naše dijaspore i matice“, istakao je ambasador u penziji, gospodin Zoran Jeremić.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this