Održani Poslovni dan dijaspore grada Požarevca i Prvi poslovni forum Roma iz dijaspore u Ambasadi Republike Srbije u Austriji

Posle uspešno održanih Poslovnih dana dijaspore opština Kladovo i Negotin 01.01.2022.,  projekat Link Up! Serbia II je uspešno organizovao Poslovni dan dijaspore grada Požarevca i Prvi poslovni forum Roma iz dijaspore u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Austriji 28.01.2023. Dok je projekat Link Up! Serbia II bio pokrovitelj oba događaja, domaćini Dana dijaspore grada Požarevca su bili Njegova ekselencija ambasador gospodin Nebojša Rodić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Beču Nada Knežević, gradonačelnik Požarevca gospodin Saša Pavlović, kao i članovi uprave grada gospodin Marko Savić, rukovodilac Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i gospodin Budimir Miloradović, načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Poslovnom danu dijaspore grada Požarevca su od predstavnika institucija iz Srbije prisutvovali i gospođa Tamara Ivković, direktor Regionalne privredne komore Požarevac kao moderator događaja, gospodin Predrag Stankov, direktor Regionalne privredne komore Zrenjanin, gospođa Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i gospodin Slobodan Stojićević, direktor Srednje Poljoprivredne škola „Sonja Marinković“ u Požarevcu. Predstavnici grada Požarevca su predstavili investicione mogućnosti i povoljnosti ulaganja, dok su članovi poslovne dijaspore, njih 26, pričali o sopstvenim investicionim projektima ka Požarevcu, kao i izazovima sa kojima se suočavaju u njihovoj realizaciji. Tokom događaja je dogovorena saradnja i sledeći koraci u prevazilaženju tih izazova u saradnji sa upravom grada Požarevca.

Poslovni forum Roma iz dijaspore, prvi ovakve vrste, je usledio odmah posle, a domaćin je bio Njegova ekselencija ambasador gospodin Nebojša Rodić, kao i gradonačelnik Požarevca gospodin Saša Pavlović. Pored njih, uvodne govore su održali gospođa Usnija Buligović, ekspert na projektu, kao i Vladimir Petrović, ekspert na projektu i predsednik Udruženja Roma Braničevskog okruga (URBO). Događaju je prisustvovala i gospođa Jasmina Štrbac i gospodin Predrag Stankov. Svi učesnici su se složili o važnosti ovog događaja za romske preduzetnike u dijaspori i izrazili nadu da će se događaj organizovati opet. 15 Romskih preduzetnika u Austriji je predstavilo svoje investicione projekte i mogućnosti za saradnju sa firmama u Srbiji, a susret je završen uspešno uz razmenu kontakata, informacija i dogovore o sledećim koracima.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this