Održana prva „Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu“ u Beču u organizaciji projekta Link Up! Serbia II

30.09.2022

09:30 / 16:30

U Beču je 30.09.2022. uspešno održana prva „Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu“ u prostorijama Federalne privredne komore Austrije (WKO). Konferencija je organizovana u okviru projekta Link Up! Serbia II koji implementira međunarodna organizacija ICMPD i finansira Austrijska razvojna agencija (ADA) sredstvima Austrijske razvojne saradnje (ADC), a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i predstavništvom PKS u Beču, kao i Federalnom privrednom komorom Austrije (WKO). Konferencija je pružila mogućnost preduzetnicima iz dijaspore da se upoznaju sa novim mehanizmima saradnje sa srpskom privredom – „Poslovnim atlasom Srbije i dijaspore“ i „Poslovnim habom za dijasporu“, a glavni cilj konferencije je bio podsticanje investicija srpske poslovne dijaspore u Austriji ka Srbiji.

Na konferenciji su u uvodnom, svečanom delu, govore održali visoke zvanice institucija Srbije i Austrije: gospodin Richard Bandera, regionalni menadžer za Jugoistočnu Evropu, Istočnu Evropu/Centralnu Aziju u Advantage Austria pri WKO; gospodin Tamer Kilić, šef regiona za Zapadni Balkan i Tursku u ICMPD; gospodin Mihajlo Dašić, pomoćnik ministra u Ministarstvu za evropske integracije Republike Srbije; gospodin Peter Launsky – Tieffenthal, generalni sekretar u Federalnom ministarstvo evropskih i spoljnih poslova Republike Austrije; njegova ekselencija ambasador Friedrich Stift, direktor ADA; gospodin Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS i gospođa Elvina Quaison, ekspert za uključivanje dijaspore pri ICMPD-u. Pored toga, na konferenciji su učestvovali i predstavnici tri regionalne razvojne agencije koji su patneri na projektu Link Up! Serbia II i lokalnih samouprava iz Srbije, a najveći broj učesnika su bili preduzetnici iz Srbije i dijaspore u Austriji zainteresovani da pronađu partnerske firme i investiraju u investicione prilike iz Srbije. Sa oko 150 zvanica, „Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu“ u Beču predstavlja najveći poslovni događaj u ovakvom radnom i poslovnom formatu ikada organizovan za srpsku poslovnu dijasporu.

Pored uvodnog dela, u radnom delu konferecije održana su dva specijalizovana segmenta: jedan za predstavljanje investicionih prilika iz Srbije zainteresovanim investitorima iz dijaspore i drugi za firme iz Srbije i preduzetnike iz dijaspore koje traže partnere, kao i mentore i poslovne posrednike (brokere) za podršku u internacionalizaciji malih  i srednjih preduzeća u Srbiji ka Austrijskom tržištu. Konferencija je zatvorena panelom za žene preduzetnice iz Srbije i dijaspore.

Tokom segmenta za investicione prilike predstavljeno je ukupno 30 investicionih prilika, 16 od strane Privredne komore Srbije, 13 od strane tri regionalne razvojne agencije i jedna pojedinačna. U segmentu za poslovne partnere, predstavilo se deset firmi iz Srbije koje su već pronašle partnere u Austriji i 10 firmi u vlasništvu dijaspore u Austrii. Dodatno je razgovarano sa još 12 firmi za koje su potrebne dodatne informacije za saradnju sa firmama iz dijaspore u Austriji, a učestvovali su i potencijalni brokeri i mentori za firme iz Srbije kako bi u naredom periodu bila pokrenuta saradnja sa njima radi internacionalizacije srpskih firmi ka austrijskom tržištu. Panelom za žene preduzetnice je predsedavala predstavnica ICMPD i projekta Link up! Serbia II gospođica Manja Vitasović i predstavnica PKS gospođa Slobodanka Džinović-Kojić. Tokom panela je razmatrana saradnja preduzetnica iz Srbije i dijaspore, a takođe je bilo reči o poslovnom mentorisanju i posredovanju (brokerisanju) firmi iz Srbije, a na kraju su doneti zalključci i utvrđeni naredni koraci u daljoj poslovnoj saradnji.

Više detalja o konferenciji ćemo podeliti u narednom periodu.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this