Održani Poslovni dani dijaspore grada Požarevca i Prvi poslovni forum Roma iz dijaspore u Ambasadi Republike Srbije u Austriji

06.12.2023

Posle uspešno održanih Poslovnih dana dijaspore opština Kladovo i Negotin 01.01.2022., ICMPD i projekat Link Up! Serbia II su uspešno organizovali Poslovne dane dijaspore grada Požarevca i Prvi poslovni forum Roma iz dijaspore u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Austriji 28.01.2023. Dok je projekat Link Up! Serbia II bio pokrovitelj oba događaja, domaćini Dana dijaspore Požarevac su bili Njegova ekselencija ambasador gospodin Nebojša Rodić, direktor prestavništva Privredne komore Srbije u Beču Nada Knežević, gradonačelnik Požarevca gospodin Saša Pavlović, kao i članovi uprave grada gospodin Marko Savić, rukovodilac Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i gospodin Budimir Miloradović, načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Poslovnom danu dijaspore grada Požarevca su od predstavnika institucija iz Srbije prisutvovali i gospođa Tamara Ivković, direktor Regionalne privredne komore Požarevac kao moderator događaja, gospodin Prerag Stankov, direktor Regionalne privredne komore Zrenjanin, gospođa Jasmina Štrbac, rukovodilac Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i gospodin Slobodan Stojićević, direktor Srednje Poljoprivredne škola „Sonja Marinković“ u Požarevcu. Predstavnici grada Požarevca su predstavili investicione mogućnosti i povoljnosti ulaganja, dok su članovi poslovne dijaspore, njih 26, pričali o sopstvenim investicionim projektima ka Požarevcu, kao i izazovima sa kojima se suočavaju u njihovoj realizaciji. Tokom događaja je dogovorena saradnja i sledeći koraci u prevazilaženju tih izazova u saradnji sa upravom grada Požarevca.

Poslovni forum Roma iz dijaspore, prvi ovakve vrste, je usledio odmah posle, a domaćin je bio Njegova ekselencija ambasador gospodin Nebojša Rodić, kao i gradonačelnik Požarevca gospodin Saša Pavlović. Pored njih, uvodne govore su održali gospođa Usnija Buligović, ekspert na projektu, kao i Vladimir Petrović, ekspert na projektu i predsednik Udruženja Roma Braničevskog okruga (URBO). Događaju je prisustvovala i gospođa Jasmina Štrbac i gospodin Predrag Stankov. Svi učesnici su se složili o važnosti ovog događaja za romske preduzetnike u dijaspori i izrazili nadu da će se događaj organizovati opet. 15 Romskih preduzetnika u Austriji je predstavilo svoje investicione projekte i mogućnosti za saradnju sa firmama u Srbiji, a susret je završen uspešno uz razmenu kontakata, informacija i dogovore o sledećim koracima.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this